Wattpiek (Wp) geeft het vermogen van een zonnepaneel aan onder standaard testcondities, de zogeheten STC (1.000 W/m² loodrechte instraling, 25 °C paneeltemperatuur en een lichtspectrum (Air Mass) van 1,5.
kWh is de afkorting voor kilo watt uur (Engels: kilowatt / hour). Het is de eenheid van energie en uw energiebedrijf rekent hiermee de door u verbruikte elektriciteit af. Als u gedurende één uur een vermogen van 1000 W opwekt, levert u dit 1 kWh op.
Wat is het verschil tussen mono-kristallijnen en poly-kristallijnen zonnecellen?
De grondstof voor poly-kristallijn silicium en mono-kristallijn silicium is hetzelfde, deze worden namelijk vervaardigd uit siliciumzand. Het verschil tussen beide technieken zit hem in het feit dat multicrystalline (poly) cellen een iets lager rendement per vierkante meter hebben dan monocrystalline cellen. We zien dat poly-kristallijnen techniek gaat verdwijnen en dat inmiddels vrijwel alle panelen van efficiente mono-kristallijn cellen gemaakt zijn, waardoor minder oppervlak nodig is om het gewenste vermogen te plaatsen.
Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in en vervuiling is geen probleem doordat ze schuin worden geplaatst. De hellingshoek zorgt ervoor dat bij iedere regenbui de zonnepanelen schoon regenen. Mocht het toch voorkomen dat er hardnekkig vuil op blijft zitten dan voldoet een zachte doek met warm water om het solarglas weer schoon te krijgen. (bij plat dak met lage hellingshoek)
Levert mijn installatie ook stroom als de zon niet schijnt?
Ja, een paneel levert ook stroom als het licht is, maar bij fel zonlicht is de opbrengst hoger. Het kan gebeuren dat op een licht bewolkte dag in mei een hogere opbrengst gemeten wordt dan op een stralend warme augustusdag. Dit komt o.a. doordat het rendement van het zonnepaneel (de efficiëntie waarmee zonlicht in stroom wordt omgezet) afneemt naarmate het paneel warmer wordt.
Wat is de optimale dakhelling en oriëntatie voor zonnepanelen?
Ideaal voor een zonne-installatie is een hoek van 38 graden, gericht naar het zuiden. Als de panelen naar ZO of ZW gericht zijn, levert u zo'n 5 à 10% rendement in. Ook west en oost gerichte daken leveren nog steeds een prima rendement. Ook met de dakhelling zit u bijna altijd goed: tussen 10 graden en 50 graden hellingshoek zit weinig rendementsverlies ten opzichte van de ideale 38 graden. De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen!
Heb ik een vergunning nodig voor mijn zonnepanelen?
Meestal hoeft voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning te worden aangevraagd. Alleen als het gebouw een monument is, of als sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht is een (lichte) omgevingsvergunning vereist. Ook wanneer zonnepanelen op open terrein worden plaatst kan (bij een bepaalde hoogte) een vergunning nodig zijn. Wanneer u bomen wilt verwijderen omdat ze schaduw op panelen veroorzaken, dan dient u een kapvergunning aan te vragen.
Uiteraard investeert u met een eigen zonne-installatie ook in het milieu. Zo zorgt bijvoorbeeld een zonne-installatie van 4 kWp bij een gem. jaaropbrengst van 3.600 kWh voor een jaarlijkse vermindering aan CO2-uitstoot van ca. 3.000 kg. !
Dien ik voor een PV installatie een extra verzekering af te sluiten?
Een PV-systeem valt meestal onder de opstalverzekering. U hoeft dus geen aparte verzekering af te sluiten. Wij adviseren u wel om aan uw verzekeraar te melden dat u een zonne-energie installatie heeft geplaatst.