ZONNESTROOM


want de wereld is van ons

Hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel?

Veel mensen willen een zonnepanelen op hun dak. Maar hoe doe je dat? We besteden hier speciale aandacht aan zonne-energie. Met de vraag: hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel eigenlijk? Soms hoor je dat zonnepanelen minder goed voor het milieu zijn dan je zou denken. Bijvoorbeeld omdat de productie van zonnepanelen meer energie zou kosten dan ze opbrengen waardoor het CO2-voordeel vervalt. Of je hoort vertellen dat er giftige stoffen zoals cadmium worden gebruikt in zonnepanelen. Hier kun je lezen wat hiervan waar is en waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van zonnepanelen

De ‘Life-cycle’ benadering

Allereerst: hoe bepalen we eigenlijk hoe ‘goed’ of ‘slecht’ een zonnepaneel is voor het milieu? Een veelgebruikte methode is de ‘life-cycle’ benadering, waarin het hele leven van een zonnepaneel wordt doorgelicht. Van het productieproces, transport en installatie, het gebruik, de levensduur en ontmanteling worden alle negatieve en positieve milieueffecten becijferd en gewogen. Dit verklaart misschien ook de geruchten want je kunt dit op heel veel manieren doen. Bijvoorbeeld door een onderdeel van de life-cycle weg te laten of juist te benadrukken. En voor de opbrengst maakt het natuurlijk uit of je een zonnepaneel pakt dat in een zonnig gebied staat of juist veel in de regen; je kunt  eenvoudig narekenen hoeveel het scheelt: ongeveer een factor 2. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de life-cycle van zonnepanelen en de uitslag is meer dan bemoedigend: voor de gebruikelijke type zonnepanelen is aangetoond dat ze ten opzichte van fossiele brandstoffen een duidelijke positieve bijdrage leveren aan het milieu, ook als ze niet aan de Costa del Sol staan.

Vervuiling door zonnepanelen

In de life-cycle van zonnepanelen zijn er een paar aandachtspunten. Voor de productie wordt energie gebruikt die niet altijd duurzaam is opgewekt, in sommige panelen zitten halfgeleiders met zware metalen, en na 25 jaar gebruik zitten we met afval, voornamelijk glas en afgewerkte halfgeleiders. Hoewel niet voor elk type paneel hetzelfde geldt, laten life-cycle studies toch zien dat je met niet-duurzame energiebronnen tot wel 50 keer meer CO2 per kilowattuur maakt. Verder blijkt dat er veel meer zware metalen vrijkomen bij het verbranden van kolen of olie in elektriciteitscentrales dan door de productie van zonnepanelen met cadmium-houdende halfgeleiders. Tenslotte kunnen oude zonnepanelen gerecycled worden waardoor er minder afval overblijft. Een goed voorbeeld zijn de bedrijven/producenten die 90% tot 95% van het materiaal uit oude panelen weer hergebruiken. Bijkomend voordeel: een nieuw zonnepaneel maken uit gerecycled materiaal kost 70% minder energie dan uit nieuw materiaal!

Voordelen zonnepanelen

De energie die zonnepanelen opwekken wordt direct door u verbruikt en zorgt ervoor dat uw energieverbruik uit het elektriciteitsnet daalt. Op de momenten dat u een overschot heeft aan energie draait de meter terug of de door u opgewekte energie wordt apart geregistreerd.

Lees meer

Advies op maat

'We vroegen ons al langer af om ook als bedrijf te gaan werken met zonnestroom. Ik heb contact gezocht en een afspraak gemaakt. We hebben onze situatie doorgenomen waarna we een offerte hebben ontvangen. Er volgden nog een paar gesprekken met Marcel die wij als zeer prettig hebben ervaren.'

Lees meer

MVO

Een groot stuk voldoening halen wij uit maatschappelijk verantwoord ondernemen in de breedste zin van het woord, naast het delen van een deel van onze winst met de maatschappij.

Lees meer

Referenties

Een van de beste beslissingen die we hebben genomen. We hebben er goed over nagedacht en ons nog beter laten adviseren. Uiteindelijk maakte de rekensom duidelijk dat we er goed aan deden om ons dak te beleggen met zonnepanelen.'

Lees meer

Prijzen

Natuurlijk is het belangrijk dat, wanneer u overgaat tot het aanschaffen van zonnepanelen, de prijs kwaliteit verhouding juist is. Dat kunnen wij u garanderen omdat wij onze materialen afnemen van gerenommeerde leveranciers. Wij kopen groot in zodat u mee kunt profiteren van ons inkoopvoordeel. U krijgt bij ons de hoogste kwaliteit voor een goede prijs. 

Lees meer

Samenwerking

De Laat Solar Systems staat open voor vele vormen van samenwerking. Zoals met woningbouwverenigingen, woningcoöperaties, architecten en aannemers. Wij staan altijd open voor samenwerkingsverbanden. 

 

Lees meer